Jak si vybrat klíčky nejen podle chuti?
20. 6. 2021 2023-01-20 22:01Jak si vybrat klíčky nejen podle chuti?
Většina lidí si semínka na klíčení raději nechá do začátků poradit, což je asi nejlogičtější volbou. Ovšem předtím, než poslechnete rady ostatních, zjistěte si vše potřebné samy. Například jak daný druh klíčků pěstovat, co vše obsahuje a na jaké další zpracování se vůbec hodí. Sama jsem se též pokusila vytvořit jakýsi přehled o všem, co by jste o daném druhu měli znát. Tak doufám, že Vám to při výběru pomůže!
Fazole MUNGO
Jedná se o jedny z nejznámějších vůbec. Většinou se všude uvádí, že jsou opravdu jednoduché na vypěstování, jenže záleží na tom, jaké jim poskytnete podmínky růstu. Při klíčení na světle rostou opravdu rychle. Začnou tvořit úzké dlouhé výhonky s listy a jejich chuť bude čím dál tím nahořklejší, čím déle je budete pěstovat. Ovšem někdo to má rád a i přes jejich nahořklou chuť je lze využít třeba do salátů.
Pokud ale stojíte o slaďoučké baculatější výhonky, nedejte fazolkám moc prostoru světla. Navíc sice Vám za normálních okolností vyroste mungo klidně už za tři dny, ale věděli jste, že po osmi dnech od začátku klíčení se zvýší obsah vitamínu C až 24 krát? Ovšem jakmile se začnou objevovat kořínky, klíčení by se mělo ukončit, jelikož s těmi se začnou potřebné živiny vytrácet. Též je někdo má rád jen trochu naklíčené, chutnají totiž podobně jako čerstvý hrášek. Je jen na Vás jak se tyto fazolky rozhodnete zpracovat. Ovšem dbejte na to, že nic se nemá přehánět. Doporučuji konzumovat maximálně hrst čerstvých klíčků denně!
Ředkvička CHINA ROSE
Pokud máte rádi ředkvičky, tím myslím tu jejich výraznou a pikantní chuť, tak rozhodně neváhejte. Jsou totiž mnohonásobně zdravější, než jejich kořenová vyrostlá verze. Obsahují vysoké množství vitamínů C, E, B a také minerály jako jsou draslík, železo, měď a vápník. Navíc díky vysokému obsahu síry zlepšuje stav kůže, nehtů a vlasů. K jejich pěstování lze dodat, že rostou opravdu velmi rychle a jsou opravdu nenáročné. Navíc jejich pestrý vzhled působí velmi atraktivně.
Ředkvička RED PURPLE
Jedná se o poměrně novou odrůdu, která se vyznačuje pro svou tmavě červenou až fialovou barvu. Má mnohem výraznější, ostřejší a kořenitě-oříškovou chuť. Kromě vzhledu a malinko odlišné chuti jsou tyto dvě odrůdy stejně jednoduché na pěstování. Pokud se Vám při klíčení ředkviček objeví jemné bílé řasinkové chlupy, co vypadají na první pohled jako plíseň, nelekejte se. Většinou se jedná jen o jemný kořenový systém, kterým vstřebávají vlhkost z okolí.
Brokolice
Klíčky brokolice jsou vhodné pro celoroční klíčení. Nejdůležitější informací ovšem je, že obsahují Sulforafan, který obrovsky napomáhá našemu tělu a je jednou z nejslibnějších přírodních molekul, které mohou napravit poškozený nervový systém. Snad nemusím ani zdůrazňovat, že Sulforafan z čerstvých klíčků má mnohonásobně větší léčivou sílu, než prodávané potravinové doplňky. Bohužel tu nemohu konkrétně vypisovat, čím se tak můžete vyvarovat a jakou prevenci Vám konzumace těchto klíčků poskytne. Pokud si ale sami zabrouzdáte po internetu, tak zjistíte, že tyto klíčky rozhodně musíte alespoň vyzkoušet!
Pískavice
Je známá jako „poklad faraonů“ a hádám, že to má co dočinění s tím, že má na tělo velmi příznivé omlazující a zpevňující účinky. Posilují imunitu a účinkují stejně jako afrodizaikum. Klíčky pískavice napomáhají i snadnému trávení a vstřebávání bílkovin a tuků, což je velmi nápomocné i při různých dietách. Pískavice má svou specifickou příjemnou chuť a po 6 hodinách máčení a dvou dnech klíčení jsou úžasným elixírem bohatým na vitamíny A, D, B1, B2, železo a aminokyseliny. Dbejte ovšem na to, že klíčky postupně s růstem hořknou!
Řeřicha
Je klasika
PROSÍM O TRPĚLIVOST!
pokud si právě čtete tento článek, celý ho přepisuji. K dostání tu bude coby dup, stále ho aktualizuji
Oblíbené články
Bez pečení Bez smažení Chlebíčkové recepty chlebíčky chutná polévka Chutné chuť druhy dýně dýňová polévka dýňová sezóna fakty healthy Jednoduché recepty kase klicky klíčky klíčky slunečnice klíčky slunečnice jako přísada Klíčky řeřichy recept Lehký recept med microgreens Mlsání pepř petrželka předkrm nebo hlavní jídlo Příprava chlebíčků příprava jídla Příprava vaječné pomazánky recept Rychlé občerstvení smetana Studená jídla sůl Vaječné recepty variace receptu veka vitaminy volba vybírání zdravý pokrm zeleninová polévka ředkvička ředkvičky